Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/2/b/handypartner.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2851 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/2/b/handypartner.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2855 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/2/b/handypartner.dk/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Handy Partner | Hej Verden!
Handy Partner | Hej Verden!
15625
post-template-default,single,single-post,postid-15625,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Hej Verden!

Hej Verden!

Danske køkkenchefer taler ud om de danske anmeldere
Får anmelderen en bedre behandling end menigmand? Og hvor meget betyder anmeldelsen egentlig?

Anmelderbesøg. Christian Puglisi er køkkenchef på Relæ. Her gives der ikke ekstra vin til anmelderen.

PETER NICOLAI GUDME
I 2013 besluttede den amerikanske kritiker Pete Wells at fratage Daniel på Manhattans Upper East Side en stjerne i New York Times. Han havde hørt varierende udsagn om betjeningen i luksusrestauranten, som i årevis havde fået topkarakteren 4 stjerner i avisen.

En aften lavede han en stikprøve. Han spiste på restauranten, mens en kollega, der formodedes at være et mindre kendt ansigt end ham selv, indtog sin middag ved et nabobord. Wells fulgte med i behandlingen, som kollegaen modtog, og konkluderede, at hans egen var langt mere ærbødig. Blandt andet fik han både mere vin og en ekstra amuse-bouche.

Det er en oplagt tanke, at man fedter for kritikerne på mange restauranter rundt om i verden og ikke bare på Daniel.

Men passer det? Og hvordan opfatter køkkencheferne i det hele taget anmeldersituationen? Når anmeldelsen publiceres? Og hvordan reagerer de, når de midt under service finder ud af, at der er besøg fra pressen?

»Satans også, at jeg ikke spottede ham!«
»Det giver hjertebanken og præstationsangst«, siger Jim Feilberg fra restauranten Feilberg-Baun. Køkkenchefen, der åbnede sin første restaurant, Fiasco, i 1998, har altid haft en urolig fornemmelse efter et anmelderbesøg.

»Indtil anmeldelsen kommer på, sover jeg stort set ikke. Og ved jeg, at anmeldelsen kommer i næste dag, er jeg nødt til at drikke mig i hegnet aftenen inden«, siger han.

»For det er jo ens fremtid og karriere, ens liv, det gælder«.

I december 2012 fik Feilberg-Baun 3 hjerter af Politikens daværende madanmelder, Erik Barfoed, der havde været forbi at spise, uden at nogen blandt personalet havde bemærket, at han var anmelder.

»Jeg tænkte: Satans også, at jeg ikke spottede ham!«, siger Jim Feilberg.

Satans også, at jeg ikke spottede ham!
Jim Feilberg, køkkenchef hos Feilberg-Baun
Tilknappet kendis-blogger
Madbloggeren og journalisten Andy Hayler har spist på alle verdens trestjernede michelinrestauranter. Og han gør ikke noget for at være inkognito. Det gjorde han heller ikke i foråret 2013, da han bestilte bord til én på restauranten Relæ, så køkkenchef Christian Puglisi vidste godt, hvem de havde at gøre med.

Som altid med gæster, der spiser alene, installerede de ham i baren rundt om restaurantens åbne køkken med mulighed for at involvere sig og stille spørgsmål til de arbejdende kokke.

Mange enlige gæster er meget udadvendte og interesserede, men Andy Hayler er en lidt tilknappet mand.

»Han er meget britisk. Og old school. Meget afmålt. Der var intet initiativ til dialog. Der kunne vi godt mærke, at han ikke var helt oppe at køre«, siger Christian Puglisi, der bagefter blev overrasket over, hvor positiv Andy Haylers anmeldelse faktisk var, selv om han ikke gav Relæ topkarakter.

Midnat på Rådhuspladsen
Bo Jacobsen har drevet Restaurationen sammen med sin kone, Lisbeth Jacobsen, i over 20 år. Hans puls slår ikke hurtigere, selv om han ved, at en repræsentant for pressen sidder i deres restaurant.

»Vi har altid lagt meget arbejde i at lave den mad, vi selv gerne ville spise. Det har gjort, at der er en vis ro over den måde, vi driver vores forretning på. Dermed ikke sagt, at vi ikke vil have en god anmeldelse. Gu’ vil vi da så!«, siger restauratøren, der godt kan huske første gang, han blev anmeldt. Han var køkkenchef på Kommandanten, og Politikens Lilian Kaufmann havde dengang været på besøg.

»Der var jeg skide spændt«, siger Bo Jacobsen, der kørte ind til Rådhuspladsen og købte avisen ved midnat, den dag anmeldelsen kom på, og konstaterede, at Kaufmann gav det maksimale antal kokkehuer.

»Ville ønske, jeg selv havde været der«
Gourmetkøkkenet Ova Nova opnåede ikke maksimum, men fik dog 4 ud af 6 hjerter af Politikens Joakim Grundahl i november 2013. Køkkenchefen, Thomas Poulsen, var ikke selv på arbejde den pågældende aften.

»Det ærgrede mig. Jeg vidste, at det var en kok og en elev, der havde været på, og ville ønske, jeg selv havde været der«, siger Thomas Poulsen, der bagefter kunne læse sig til, at anmelderen blandt andet havde fået friteret grønkål som garniture til hovedretten.

»Der tænker jeg: Hold kæft, du er et ungt menneske, hvordan kan du finde på det, kok? Det er sådan noget, vi gjorde tilbage i 1980’erne«, siger Thomas Poulsen, der har været køkkenchef på 16 restauranter, siden han blev udlært på Søllerød Kro under Michel Michaud.

Anmelderne skal ikke have mere i glasset
Thomas Poulsen kan godt huske de unge kokkeår og beskriver, at det dengang var normalt i branchen, hvis man genkendte en anmelder, at »give dobbelt så meget og ændre i vinmenuen for at finde nogle vine, der sad lige i skabet«. Det kunne han ikke finde på i dag. Som han siger:

»De gæster, der læser en anmeldelse, skal jo helst selv have den samme gode oplevelse«.

Christian Puglisi fra Relæ kender godt til forestillingen om, at anmelderne får en hel masse ekstra i glasset og på tallerkenen.

»Men det er jeg radikalt modstander af«, siger han.

»Kommer der en kok, jeg kender eller har respekt for af en eller anden grund, giver jeg ham masser af ekstra vin, hvis jeg har lyst til det. Det samme med min svigermor. Det er helt almindelig menneskelig opførsel. Men har jeg folk, jeg ved skal bedømme mig i en professionel sammenhæng, får de intet ekstra. Det er et integritetsspørgsmål. Det sætter mig i en dårlig situation, og det sætter måske også dem i en dårlig situation«.

Bo Jacobsen fortæller, at et anmelderbord på Restaurationen får fuld koncentration, men mener også, at det er begrænset, hvor meget forskel man kan gøre, når anmelderen først sidder der.

»Man kan jo ikke lave om på grundsubstansen på det tidspunkt. Saucerne er jo kogt«, siger han.

Billeder af anmelderne i køkkenet
Jim Feilberg derimod vil gerne give et par eksempler på, hvordan man kan være ekstra omhyggelig med en anmelders servering.

»Selvfølgelig er vi en smule mere opmærksomme på, at de her jomfruhummere er stegt perfekt, eller man finder et stykke kød, der er en lille smule mere fedtmarmoreret. Det er det, vi gør ud af det. Vi giver dem ikke gratis vin«, siger køkkenchefen hos Feilberg-Baun.

Han har efter Erik Barfoeds besøg printet billeder ud af anmelderne på de store københavnske dagblade og bedt tjenerne give ham et praj, hvis en af dem dukker op.

Ville være mere retfærdigt med et bredere panel
Men ideelt set mener han, at anmelderne burde være anonyme, så ingen forskelsbehandling overhovedet kan komme på tale.

Han forestiller sig, at hver avis brugte et bredere panel af ukendte prøvesmagere – ligesom hos Michelin eller White Guide. Så kunne journalisterne sammenskrive deres bedømmelser til noget læseværdigt.

»Det ville være 10 gange mere retfærdigt, end at vi har en klynge på fem madanmeldere, der styrer hele restaurationsbranchen«.

Konceptet skal være bæredygtigt i sig selv
Relæs Christian Puglisi har det fint med at vide, når anmelderen sidder der.

»Det gør én skarpere at have folk i restauranten, som man ved er mere opmærksomme på det, man laver. Man er helt oppe på dupperne, og det smitter af på al den mad, man laver. Den energi kommer alle gæster til gode«, siger Christian Puglisi.

Samtidig nedtoner han selve betydningen af en god anmeldelse.

»Et halvt år frem giver det gæster i restauranten. Men hvad så bagefter? Dit koncept skal være bæredygtigt i sig selv. Der er mange ting, der skal hænge ordentligt sammen, for at du får succes. Maden du laver; omgivelserne, du gør det i; prisen, du tager; og råvaren, du giver. Der er så mange niveauer i det, som en anmelder simpelthen ikke formår at gennemskue på én middag«.

Køkkenchef ønsker dialog
Hos Ova Nova er køkkenchefen godt tilfreds med bedømmelsen, Politiken gav efter en middag på stedet.

Men han er også nysgerrig efter at vide, om det var den friterede kål på hovedretten, der afgjorde karakteren. Thomas Poulsen synes, at en anmeldelse burde udløse en dialog mellem køkken og kritiker, som kunne hjælpe restauranten til at nå det niveau, de sigter efter:

»De skal skrive, hvad de vil. Men jeg synes, det kunne være rigtig fint, at anmelderen ringede og sagde: »Jeg har skrevet det og det, fordi …«.

40 Comments
 • Hr WordPress
  Posted at 21:26h, 25 januar Svar

  Hej, dette er en kommentar.
  For at slette en kommentar logger du blot ind og læser indlæggets kommentarer. Der har du mulighed for at redigere eller slette dem.

 • jordan shoes
  Posted at 14:47h, 03 juni Svar

  I precisely had to say thanks once more. I am not sure the things that I might have accomplished in the absence of those tips provided by you over this question. It was before a fearsome difficulty in my circumstances, but being able to see a new professional way you handled the issue forced me to jump over happiness. I am just happy for your support and thus hope that you recognize what a great job that you are undertaking instructing many others all through your webpage. Probably you have never met any of us.

 • adidas nmd
  Posted at 16:30h, 03 juni Svar

  There are some fascinating time limits in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as effectively

 • michael kors outlet online
  Posted at 02:18h, 04 juni Svar

  I am also commenting to make you understand what a helpful experience my wife’s child experienced reading through your web page. She noticed a good number of details, not to mention how it is like to possess an excellent teaching heart to make the others really easily learn some multifaceted topics. You actually exceeded our own expected results. Thanks for offering the priceless, trusted, educational and in addition easy tips on that topic to Gloria.

 • moncler sale
  Posted at 16:55h, 04 juni Svar

  Thanks so much for giving everyone an extremely remarkable possiblity to check tips from here. It can be so fantastic plus stuffed with fun for me personally and my office colleagues to visit your site the equivalent of thrice a week to find out the latest things you have got. And lastly, I’m always contented for the attractive principles you serve. Selected 2 tips on this page are clearly the most suitable we’ve ever had.

 • michael kors handbags
  Posted at 04:31h, 05 juni Svar

  Thanks a lot for providing individuals with remarkably memorable possiblity to read articles and blog posts from this site. It is usually so awesome and also full of amusement for me and my office co-workers to visit your blog more than 3 times every week to find out the new secrets you have got. And indeed, we’re certainly amazed with all the unbelievable creative ideas served by you. Certain 4 ideas in this posting are really the very best we’ve had.

 • lebron soldier 10
  Posted at 11:27h, 05 juni Svar

  I want to show some appreciation to this writer just for rescuing me from this type of difficulty. Because of researching through the world-wide-web and getting proposals which were not productive, I thought my life was over. Being alive without the approaches to the problems you’ve fixed as a result of your main posting is a crucial case, as well as those which could have in a wrong way affected my career if I had not encountered your blog post. Your primary competence and kindness in touching almost everything was precious. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks so much for the impressive and results-oriented help. I will not hesitate to refer your web page to any person who ought to have guide on this subject.

 • yeezy boost
  Posted at 14:40h, 05 juni Svar

  I must express my thanks to this writer just for bailing me out of this particular challenge. Because of surfing around through the the net and seeing recommendations which are not beneficial, I assumed my entire life was gone. Being alive without the solutions to the issues you have solved all through this guideline is a serious case, as well as the kind which could have in a wrong way damaged my career if I hadn’t encountered your blog post. Your main skills and kindness in controlling all the pieces was valuable. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks very much for this impressive and amazing guide. I will not be reluctant to recommend the blog to any person who will need guidelines about this subject.

 • kate spade handbags
  Posted at 00:02h, 06 juni Svar

  I intended to draft you that little observation to finally say thanks a lot over again on the amazing thoughts you’ve shared on this site. It is really strangely generous with people like you to provide freely all that a number of us would have offered for sale for an e book to end up making some dough for their own end, mostly considering that you could possibly have tried it in the event you wanted. These strategies likewise acted as a easy way to fully grasp some people have the identical fervor just as mine to grasp a lot more when considering this issue. I know there are millions of more pleasant occasions in the future for those who check out your website.

 • chrome hearts
  Posted at 00:32h, 07 juni Svar

  I’m writing to let you know of the really good encounter my friend’s princess gained checking your web page. She mastered some things, with the inclusion of what it is like to possess a wonderful coaching character to get most people just gain knowledge of chosen impossible issues. You undoubtedly exceeded my expected results. Thanks for presenting such powerful, healthy, explanatory and unique tips on that topic to Emily.

 • michael kors outlet
  Posted at 05:52h, 04 juli Svar

  My spouse and i felt lucky Edward managed to round up his inquiry with the precious recommendations he discovered in your web page. It is now and again perplexing to simply possibly be giving out things the others may have been trying to sell. We really consider we’ve got you to thank because of that. The type of explanations you made, the easy website menu, the relationships you can help to foster – it is mostly incredible, and it’s aiding our son and us reason why that theme is interesting, and that’s truly essential. Thanks for the whole lot!

 • yeezy boost
  Posted at 11:38h, 04 juli Svar

  I precisely wished to thank you very much all over again. I am not sure the things I would’ve tried in the absence of the type of pointers revealed by you directly on that question. It had become a very troublesome problem for me personally, however , seeing your expert style you dealt with that took me to leap with contentment. Extremely happier for this information and even expect you realize what a powerful job your are carrying out teaching many people via your webblog. More than likely you haven’t come across all of us.

 • cheap oakley sunglasses
  Posted at 17:02h, 04 juli Svar

  Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily superb chance to read from this blog. It is always very beneficial and packed with fun for me and my office peers to visit the blog more than three times a week to learn the new guides you have. And of course, I’m so actually fulfilled with your incredible advice you give. Selected 2 facts on this page are easily the most suitable we’ve had.

 • adidas ultra boost
  Posted at 21:09h, 04 juli Svar

  I and my guys were checking out the great ideas located on your site and then unexpectedly I had a horrible feeling I never thanked the web blog owner for them. All the people appeared to be for this reason joyful to read all of them and have now truly been tapping into them. We appreciate you simply being quite accommodating as well as for obtaining this kind of wonderful tips most people are really wanting to be informed on. My very own honest apologies for not saying thanks to sooner.

 • ultra boost 3.0
  Posted at 00:46h, 05 juli Svar

  I intended to draft you one bit of observation to give many thanks yet again over the pretty things you’ve shown on this website. This has been simply unbelievably open-handed with people like you to give freely precisely what a number of people would’ve offered for an electronic book to help with making some bucks for themselves, most notably since you could have tried it if you ever considered necessary. The creative ideas as well served to be the good way to know that some people have the identical dreams really like mine to grasp a lot more in terms of this condition. I think there are several more fun occasions in the future for those who read your website.

 • adidas tubular x
  Posted at 05:09h, 05 juli Svar

  A lot of thanks for all your labor on this web page. My mom really loves getting into internet research and it’s simple to grasp why. Most of us notice all of the lively form you offer useful tips and tricks on your web blog and inspire response from people on that issue so our own daughter is becoming educated so much. Take advantage of the rest of the new year. You are carrying out a useful job.

 • off white
  Posted at 10:25h, 05 juli Svar

  I intended to create you that very little remark to thank you the moment again over the awesome advice you’ve contributed here. It was certainly strangely open-handed with you in giving openly exactly what most people could have offered for an e-book to generate some money on their own, principally considering the fact that you might have done it if you wanted. The smart ideas additionally worked to be the fantastic way to comprehend someone else have the identical passion much like my own to learn many more with regard to this matter. Certainly there are numerous more pleasurable occasions up front for many who scan through your site.

 • off white clothing
  Posted at 16:12h, 05 juli Svar

  I actually wanted to develop a brief note so as to express gratitude to you for all the marvelous information you are posting at this site. My extensive internet lookup has at the end of the day been compensated with beneficial know-how to go over with my companions. I would express that we readers are unquestionably blessed to live in a good network with very many lovely people with interesting plans. I feel very grateful to have seen your webpage and look forward to really more cool moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 • ysl
  Posted at 20:46h, 05 juli Svar

  I wish to express some thanks to this writer just for rescuing me from such a difficulty. Right after browsing throughout the world-wide-web and coming across advice which were not productive, I thought my life was well over. Living without the strategies to the issues you’ve solved through your main site is a critical case, as well as the ones that might have in a negative way affected my career if I hadn’t noticed the website. Your own personal skills and kindness in maneuvering all the stuff was useful. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thanks a lot so much for this impressive and effective guide. I will not be reluctant to endorse your site to anybody who should have guide about this issue.

 • off white hoodie
  Posted at 00:52h, 06 juli Svar

  I wanted to compose you a bit of word to be able to say thank you over again for your wonderful suggestions you’ve shared on this page. This is quite extremely generous with people like you to provide publicly exactly what a number of people might have supplied for an e-book in order to make some dough for their own end, primarily since you could possibly have tried it if you desired. These secrets also served like the easy way to understand that some people have the same eagerness the same as my very own to figure out much more when it comes to this problem. Certainly there are thousands of more enjoyable sessions in the future for folks who scan through your site.

 • goyard handbags
  Posted at 06:13h, 06 juli Svar

  I not to mention my friends were actually reading the best hints from your site then all of the sudden I had an awful suspicion I never thanked the web blog owner for those tips. All the people happened to be so glad to learn them and now have sincerely been taking advantage of these things. Appreciation for genuinely very thoughtful as well as for utilizing certain superior issues most people are really needing to know about. Our own sincere apologies for not saying thanks to sooner.

 • yeezy boost
  Posted at 09:47h, 06 juli Svar

  I happen to be writing to make you know what a outstanding encounter my cousin’s child experienced using your blog. She learned such a lot of pieces, including how it is like to have a marvelous helping spirit to let other people very easily learn about specified complex topics. You actually surpassed her expected results. Thank you for supplying the effective, healthy, revealing and easy tips about your topic to Mary.

 • hogan outlet online
  Posted at 11:38h, 06 juli Svar

  I just wanted to compose a small note so as to appreciate you for all the fabulous ideas you are giving at this site. My time consuming internet investigation has now been rewarded with really good content to talk about with my friends and classmates. I ‘d assume that most of us website visitors actually are undeniably endowed to live in a superb website with so many marvellous individuals with beneficial plans. I feel really grateful to have come across the web pages and look forward to plenty of more pleasurable times reading here. Thank you again for all the details.

 • michael kors handbags
  Posted at 16:37h, 06 juli Svar

  Thank you for each of your labor on this site. Kate enjoys going through investigation and it’s simple to grasp why. My spouse and i learn all concerning the dynamic manner you create effective things via the blog and even boost response from website visitors on the matter so our own daughter is undoubtedly being taught so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You are doing a dazzling job.

 • goyard handbags
  Posted at 00:34h, 07 juli Svar

  I enjoy you because of each of your work on this website. My mom enjoys managing research and it’s simple to grasp why. A number of us notice all of the compelling mode you offer precious items via this web blog and cause response from visitors on this topic plus our princess is without question becoming educated a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You are always performing a very good job.

 • tom ford sunglasses
  Posted at 05:07h, 07 juli Svar

  I precisely desired to say thanks again. I do not know the things I would have sorted out without the entire solutions shared by you concerning such question. It had been a challenging crisis in my circumstances, however , considering your well-written way you handled the issue forced me to weep over happiness. I am grateful for your support as well as expect you are aware of a powerful job you are getting into instructing many people using your blog post. I am sure you have never met any of us.

 • lebron shoes
  Posted at 10:01h, 07 juli Svar

  I not to mention my friends have been looking at the good solutions located on the blog then unexpectedly developed a terrible feeling I never thanked the website owner for those tips. The guys had been happy to study them and already have definitely been taking advantage of those things. We appreciate you being considerably considerate and for figuring out this sort of decent resources most people are really desirous to be aware of. Our own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 • fenty puma
  Posted at 15:33h, 07 juli Svar

  I as well as my friends ended up going through the great hints from the blog while immediately got a terrible suspicion I had not thanked you for them. Those ladies are already stimulated to learn all of them and have now definitely been taking advantage of these things. I appreciate you for actually being indeed helpful as well as for selecting this kind of incredible topics most people are really wanting to understand about. My personal honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 • yeezy boost
  Posted at 16:53h, 07 juli Svar

  Thank you a lot for providing individuals with an extremely memorable opportunity to check tips from this site. It is usually very lovely and also stuffed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to visit your web site at the least thrice in a week to find out the latest stuff you have. And lastly, I’m just actually astounded for the fabulous concepts you give. Some 2 facts in this post are ultimately the simplest we’ve had.

 • cheap oakley sunglasses
  Posted at 19:19h, 07 juli Svar

  My spouse and i got really satisfied that Ervin managed to carry out his analysis by way of the ideas he had out of your web pages. It is now and again perplexing just to choose to be making a gift of hints that many others might have been making money from. Therefore we take into account we have got the blog owner to thank because of that. All of the explanations you’ve made, the simple web site menu, the friendships you can give support to promote – it’s got most extraordinary, and it’s letting our son in addition to us do think that matter is amusing, which is certainly exceptionally vital. Thanks for everything!

 • nike mercurial
  Posted at 22:35h, 07 juli Svar

  I wish to show appreciation to this writer just for rescuing me from such a issue. As a result of browsing throughout the the web and getting notions which are not beneficial, I assumed my life was over. Living without the presence of answers to the problems you’ve sorted out by way of your good post is a serious case, and the kind that could have adversely damaged my career if I had not discovered your web blog. Your competence and kindness in playing with all things was very useful. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a thing like this. I can also at this moment relish my future. Thank you very much for this reliable and results-oriented guide. I will not be reluctant to suggest your web sites to anybody who would need care on this problem.

 • air jordan
  Posted at 01:49h, 08 juli Svar

  I simply desired to appreciate you yet again. I’m not certain the things that I might have made to happen without the type of methods revealed by you relating to such a subject matter. Completely was the daunting crisis for me, but discovering your professional avenue you resolved that forced me to jump over happiness. Now i’m grateful for your help and as well , pray you know what a great job you are always putting in teaching others through the use of your web page. I’m certain you haven’t got to know any of us.

 • kobe basketball shoes
  Posted at 06:16h, 08 juli Svar

  I want to express my passion for your kind-heartedness giving support to individuals that really want help on your concept. Your real commitment to getting the message all-around ended up being extraordinarily useful and have all the time enabled those just like me to achieve their aims. Your own useful guideline entails a lot to me and somewhat more to my office colleagues. Regards; from all of us.

 • ysl handbags
  Posted at 11:16h, 08 juli Svar

  I and also my pals have already been studying the nice points on your web blog then all of the sudden got a terrible feeling I never thanked the site owner for those tips. All of the people had been absolutely joyful to study them and have sincerely been having fun with those things. Thanks for getting very considerate as well as for having this form of awesome subject areas most people are really wanting to be aware of. Our honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 • balenciaga
  Posted at 16:09h, 08 juli Svar

  I simply wanted to thank you so much all over again. I’m not certain the things I could possibly have tried in the absence of the ways documented by you about such industry. It truly was an absolute frightful difficulty in my opinion, however , seeing the very professional fashion you dealt with the issue took me to weep for contentment. Now i am happy for your guidance and thus hope you realize what a great job you happen to be accomplishing instructing people today via your website. I am certain you’ve never come across any of us.

 • nike air max 90
  Posted at 19:32h, 08 juli Svar

  I wish to show thanks to this writer just for bailing me out of this type of trouble. After scouting throughout the internet and seeing advice which are not powerful, I believed my entire life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you’ve sorted out through your guideline is a crucial case, as well as the kind that would have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t come across your web blog. Your good training and kindness in handling the whole thing was helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a solution like this. It’s possible to at this moment look ahead to my future. Thanks for your time so much for the specialized and result oriented help. I will not hesitate to refer your web page to any person who needs to have guidelines on this area.

 • yeezy boost 350 v2
  Posted at 19:42h, 08 juli Svar

  Thank you for all of the efforts on this web page. My niece really loves doing investigation and it’s simple to grasp why. Many of us hear all regarding the dynamic mode you give important tips and hints through your blog and attract contribution from some others about this theme and our favorite princess is in fact studying a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You’re the one conducting a first class job.

 • lebron 14
  Posted at 22:41h, 08 juli Svar

  Thank you so much for providing individuals with an exceptionally splendid chance to check tips from this web site. It can be very kind and as well , full of a good time for me personally and my office colleagues to search your blog really thrice in 7 days to read the fresh items you have. And lastly, I am also at all times contented with all the fantastic points you give. Certain 1 ideas in this post are basically the most effective we have all had.

 • yeezy boost
  Posted at 01:52h, 09 juli Svar

  Needed to put you the tiny observation so as to give many thanks the moment again on the splendid thoughts you’ve provided in this case. This has been really strangely generous of you to give extensively just what a few people could have made available for an e-book in order to make some cash for themselves, particularly considering that you might well have done it if you desired. Those good tips likewise acted to be the easy way to fully grasp most people have the identical fervor the same as my very own to find out lots more around this condition. I am sure there are millions of more fun situations up front for individuals who check out your blog.

 • DouglasBledy
  Posted at 16:55h, 26 juli Svar

  wh0cd548743 more info

Post A Comment