Handy Partner | Supernatural FX Showreel
22
post-template-default,single,single-post,postid-22,single-format-video,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Supernatural FX Showreel

Map where your photos were taken and discover local points.

Supernatural FX Showreel

Danske køkkenchefer taler ud om de danske anmeldere
Får anmelderen en bedre behandling end menigmand? Og hvor meget betyder anmeldelsen egentlig?

Anmelderbesøg. Christian Puglisi er køkkenchef på Relæ. Her gives der ikke ekstra vin til anmelderen.

PETER NICOLAI GUDME
I 2013 besluttede den amerikanske kritiker Pete Wells at fratage Daniel på Manhattans Upper East Side en stjerne i New York Times. Han havde hørt varierende udsagn om betjeningen i luksusrestauranten, som i årevis havde fået topkarakteren 4 stjerner i avisen.

En aften lavede han en stikprøve. Han spiste på restauranten, mens en kollega, der formodedes at være et mindre kendt ansigt end ham selv, indtog sin middag ved et nabobord. Wells fulgte med i behandlingen, som kollegaen modtog, og konkluderede, at hans egen var langt mere ærbødig. Blandt andet fik han både mere vin og en ekstra amuse-bouche.

Det er en oplagt tanke, at man fedter for kritikerne på mange restauranter rundt om i verden og ikke bare på Daniel.

Men passer det? Og hvordan opfatter køkkencheferne i det hele taget anmeldersituationen? Når anmeldelsen publiceres? Og hvordan reagerer de, når de midt under service finder ud af, at der er besøg fra pressen?

»Satans også, at jeg ikke spottede ham!«
»Det giver hjertebanken og præstationsangst«, siger Jim Feilberg fra restauranten Feilberg-Baun. Køkkenchefen, der åbnede sin første restaurant, Fiasco, i 1998, har altid haft en urolig fornemmelse efter et anmelderbesøg.

»Indtil anmeldelsen kommer på, sover jeg stort set ikke. Og ved jeg, at anmeldelsen kommer i næste dag, er jeg nødt til at drikke mig i hegnet aftenen inden«, siger han.

»For det er jo ens fremtid og karriere, ens liv, det gælder«.

I december 2012 fik Feilberg-Baun 3 hjerter af Politikens daværende madanmelder, Erik Barfoed, der havde været forbi at spise, uden at nogen blandt personalet havde bemærket, at han var anmelder.

»Jeg tænkte: Satans også, at jeg ikke spottede ham!«, siger Jim Feilberg.

Satans også, at jeg ikke spottede ham!
Jim Feilberg, køkkenchef hos Feilberg-Baun
Tilknappet kendis-blogger
Madbloggeren og journalisten Andy Hayler har spist på alle verdens trestjernede michelinrestauranter. Og han gør ikke noget for at være inkognito. Det gjorde han heller ikke i foråret 2013, da han bestilte bord til én på restauranten Relæ, så køkkenchef Christian Puglisi vidste godt, hvem de havde at gøre med.

Som altid med gæster, der spiser alene, installerede de ham i baren rundt om restaurantens åbne køkken med mulighed for at involvere sig og stille spørgsmål til de arbejdende kokke.

Mange enlige gæster er meget udadvendte og interesserede, men Andy Hayler er en lidt tilknappet mand.

»Han er meget britisk. Og old school. Meget afmålt. Der var intet initiativ til dialog. Der kunne vi godt mærke, at han ikke var helt oppe at køre«, siger Christian Puglisi, der bagefter blev overrasket over, hvor positiv Andy Haylers anmeldelse faktisk var, selv om han ikke gav Relæ topkarakter.

Midnat på Rådhuspladsen
Bo Jacobsen har drevet Restaurationen sammen med sin kone, Lisbeth Jacobsen, i over 20 år. Hans puls slår ikke hurtigere, selv om han ved, at en repræsentant for pressen sidder i deres restaurant.

»Vi har altid lagt meget arbejde i at lave den mad, vi selv gerne ville spise. Det har gjort, at der er en vis ro over den måde, vi driver vores forretning på. Dermed ikke sagt, at vi ikke vil have en god anmeldelse. Gu’ vil vi da så!«, siger restauratøren, der godt kan huske første gang, han blev anmeldt. Han var køkkenchef på Kommandanten, og Politikens Lilian Kaufmann havde dengang været på besøg.

»Der var jeg skide spændt«, siger Bo Jacobsen, der kørte ind til Rådhuspladsen og købte avisen ved midnat, den dag anmeldelsen kom på, og konstaterede, at Kaufmann gav det maksimale antal kokkehuer.

»Ville ønske, jeg selv havde været der«
Gourmetkøkkenet Ova Nova opnåede ikke maksimum, men fik dog 4 ud af 6 hjerter af Politikens Joakim Grundahl i november 2013. Køkkenchefen, Thomas Poulsen, var ikke selv på arbejde den pågældende aften.

»Det ærgrede mig. Jeg vidste, at det var en kok og en elev, der havde været på, og ville ønske, jeg selv havde været der«, siger Thomas Poulsen, der bagefter kunne læse sig til, at anmelderen blandt andet havde fået friteret grønkål som garniture til hovedretten.

»Der tænker jeg: Hold kæft, du er et ungt menneske, hvordan kan du finde på det, kok? Det er sådan noget, vi gjorde tilbage i 1980’erne«, siger Thomas Poulsen, der har været køkkenchef på 16 restauranter, siden han blev udlært på Søllerød Kro under Michel Michaud.

Anmelderne skal ikke have mere i glasset
Thomas Poulsen kan godt huske de unge kokkeår og beskriver, at det dengang var normalt i branchen, hvis man genkendte en anmelder, at »give dobbelt så meget og ændre i vinmenuen for at finde nogle vine, der sad lige i skabet«. Det kunne han ikke finde på i dag. Som han siger:

»De gæster, der læser en anmeldelse, skal jo helst selv have den samme gode oplevelse«.

Christian Puglisi fra Relæ kender godt til forestillingen om, at anmelderne får en hel masse ekstra i glasset og på tallerkenen.

»Men det er jeg radikalt modstander af«, siger han.

»Kommer der en kok, jeg kender eller har respekt for af en eller anden grund, giver jeg ham masser af ekstra vin, hvis jeg har lyst til det. Det samme med min svigermor. Det er helt almindelig menneskelig opførsel. Men har jeg folk, jeg ved skal bedømme mig i en professionel sammenhæng, får de intet ekstra. Det er et integritetsspørgsmål. Det sætter mig i en dårlig situation, og det sætter måske også dem i en dårlig situation«.

Bo Jacobsen fortæller, at et anmelderbord på Restaurationen får fuld koncentration, men mener også, at det er begrænset, hvor meget forskel man kan gøre, når anmelderen først sidder der.

»Man kan jo ikke lave om på grundsubstansen på det tidspunkt. Saucerne er jo kogt«, siger han.

Billeder af anmelderne i køkkenet
Jim Feilberg derimod vil gerne give et par eksempler på, hvordan man kan være ekstra omhyggelig med en anmelders servering.

»Selvfølgelig er vi en smule mere opmærksomme på, at de her jomfruhummere er stegt perfekt, eller man finder et stykke kød, der er en lille smule mere fedtmarmoreret. Det er det, vi gør ud af det. Vi giver dem ikke gratis vin«, siger køkkenchefen hos Feilberg-Baun.

Han har efter Erik Barfoeds besøg printet billeder ud af anmelderne på de store københavnske dagblade og bedt tjenerne give ham et praj, hvis en af dem dukker op.

Ville være mere retfærdigt med et bredere panel
Men ideelt set mener han, at anmelderne burde være anonyme, så ingen forskelsbehandling overhovedet kan komme på tale.

Han forestiller sig, at hver avis brugte et bredere panel af ukendte prøvesmagere – ligesom hos Michelin eller White Guide. Så kunne journalisterne sammenskrive deres bedømmelser til noget læseværdigt.

»Det ville være 10 gange mere retfærdigt, end at vi har en klynge på fem madanmeldere, der styrer hele restaurationsbranchen«.

Konceptet skal være bæredygtigt i sig selv
Relæs Christian Puglisi har det fint med at vide, når anmelderen sidder der.

»Det gør én skarpere at have folk i restauranten, som man ved er mere opmærksomme på det, man laver. Man er helt oppe på dupperne, og det smitter af på al den mad, man laver. Den energi kommer alle gæster til gode«, siger Christian Puglisi.

Samtidig nedtoner han selve betydningen af en god anmeldelse.

»Et halvt år frem giver det gæster i restauranten. Men hvad så bagefter? Dit koncept skal være bæredygtigt i sig selv. Der er mange ting, der skal hænge ordentligt sammen, for at du får succes. Maden du laver; omgivelserne, du gør det i; prisen, du tager; og råvaren, du giver. Der er så mange niveauer i det, som en anmelder simpelthen ikke formår at gennemskue på én middag«.

Køkkenchef ønsker dialog
Hos Ova Nova er køkkenchefen godt tilfreds med bedømmelsen, Politiken gav efter en middag på stedet.

Men han er også nysgerrig efter at vide, om det var den friterede kål på hovedretten, der afgjorde karakteren. Thomas Poulsen synes, at en anmeldelse burde udløse en dialog mellem køkken og kritiker, som kunne hjælpe restauranten til at nå det niveau, de sigter efter:

»De skal skrive, hvad de vil. Men jeg synes, det kunne være rigtig fint, at anmelderen ringede og sagde: »Jeg har skrevet det og det, fordi …«.

27 Comments
 • lebron 13
  Posted at 18:19h, 03 juni Svar

  My husband and i felt cheerful when Albert could round up his analysis from your ideas he discovered while using the web page. It is now and again perplexing to simply always be giving for free secrets that the rest have been selling. We really recognize we need the blog owner to be grateful to for that. The most important illustrations you have made, the straightforward blog navigation, the relationships your site give support to create – it’s got everything superb, and it is helping our son and us recognize that the subject is fun, which is certainly exceedingly indispensable. Many thanks for everything!

 • reebok outlet
  Posted at 06:16h, 04 juni Svar

  I simply had to thank you so much once again. I’m not certain what I might have taken care of in the absence of the type of creative ideas documented by you directly on that concern. It became an absolute hard dilemma in my circumstances, nevertheless viewing this professional manner you solved that took me to weep over contentment. I am thankful for the guidance and as well , wish you recognize what a powerful job you were doing educating people through the use of your website. Most probably you have never met all of us.

 • hogan outlet
  Posted at 19:30h, 04 juni Svar

  My wife and i were so joyful that John managed to do his basic research through the precious recommendations he was given through your web site. It is now and again perplexing to just possibly be releasing tips and tricks that some others could have been selling. And now we fully understand we have the writer to thank because of that. All of the explanations you’ve made, the simple site navigation, the relationships you give support to foster – it’s got mostly wonderful, and it is leading our son in addition to us consider that the article is cool, which is certainly incredibly pressing. Thank you for all the pieces!

 • nike air force 1
  Posted at 07:52h, 05 juni Svar

  I not to mention my guys came reviewing the excellent tips and tricks from your site while unexpectedly got an awful feeling I never expressed respect to the website owner for those tips. The boys are actually as a consequence happy to read all of them and have quite simply been tapping into those things. Appreciate your really being quite helpful and then for having some magnificent information millions of individuals are really desirous to discover. My honest apologies for not saying thanks to sooner.

 • bape hoodie
  Posted at 08:47h, 05 juni Svar

  A lot of thanks for every one of your effort on this blog. My mom really likes setting aside time for investigations and it’s simple to grasp why. I hear all relating to the lively means you offer important guidelines by means of the blog and boost participation from other people about this concept and our favorite child is without question discovering a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You have been performing a wonderful job.

 • moncler sale
  Posted at 16:05h, 05 juni Svar

  I would like to show my admiration for your generosity giving support to people who have the need for help on in this matter. Your very own commitment to getting the message around was surprisingly effective and have in most cases helped guys and women like me to achieve their ambitions. Your new valuable key points entails a whole lot a person like me and much more to my office colleagues. Regards; from each one of us.

 • balenciaga sneakers
  Posted at 02:46h, 06 juni Svar

  I have to show my appreciation to you just for rescuing me from such a matter. Just after surfing around throughout the internet and coming across ways which are not helpful, I assumed my entire life was gone. Being alive devoid of the answers to the problems you’ve resolved through this posting is a serious case, as well as ones that could have in a wrong way damaged my career if I had not noticed your site. Your expertise and kindness in taking care of everything was priceless. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a point like this. I can also at this point look ahead to my future. Thank you so much for this skilled and results-oriented guide. I won’t think twice to refer your web blog to any person who requires counselling about this issue.

 • dior sunglasses
  Posted at 03:17h, 07 juni Svar

  I precisely had to thank you so much once again. I do not know the things that I would have created without those techniques shown by you on my problem. It had been a real terrifying concern in my circumstances, but being able to see your specialised style you processed the issue made me to jump over happiness. I am just grateful for your guidance and thus wish you know what an amazing job you have been getting into educating others via your web blog. Probably you have never encountered all of us.

 • nike x off white
  Posted at 09:41h, 07 juli Svar

  I enjoy you because of all of the work on this blog. My mom loves going through research and it’s really obvious why. We all know all about the dynamic medium you make reliable guides through this web site and even encourage contribution from others about this area of interest plus my daughter is without question discovering a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You are always doing a brilliant job.

 • off white hoodie
  Posted at 15:13h, 07 juli Svar

  Thank you so much for providing individuals with such a remarkable chance to check tips from this blog. It is often so pleasing plus jam-packed with amusement for me and my office peers to search your blog at minimum 3 times a week to study the new stuff you have. And lastly, I’m just usually astounded with the effective tips and hints served by you. Certain 2 areas in this post are rather the most impressive we’ve ever had.

 • retro jordans
  Posted at 19:06h, 07 juli Svar

  I am commenting to let you understand of the beneficial experience my friend’s daughter enjoyed browsing your site. She noticed numerous details, most notably how it is like to have a marvelous helping character to get other folks clearly grasp a variety of complex matters. You really did more than her desires. Thank you for supplying such interesting, dependable, explanatory not to mention cool thoughts on your topic to Mary.

 • yeezy boost 350
  Posted at 19:28h, 07 juli Svar

  I truly wanted to make a simple word to be able to appreciate you for some of the superb instructions you are sharing on this site. My time intensive internet investigation has at the end been paid with useful ideas to share with my two friends. I ‘d believe that many of us visitors are extremely endowed to dwell in a fine website with very many awesome professionals with beneficial advice. I feel really lucky to have seen the weblog and look forward to tons of more entertaining minutes reading here. Thanks again for all the details.

 • jordan shoes
  Posted at 22:21h, 07 juli Svar

  I enjoy you because of your own labor on this site. My mother delights in working on investigations and it’s really easy to understand why. I learn all relating to the powerful means you offer precious steps through your web site and as well as invigorate contribution from the others on the situation while my simple princess is now being taught a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. You’re carrying out a first class job.

 • gucci belt
  Posted at 01:35h, 08 juli Svar

  Needed to send you a little note to say thanks yet again with the splendid thoughts you’ve shared on this page. It is really seriously open-handed with you in giving openly what a few individuals could possibly have offered for an e book to get some dough on their own, and in particular considering that you might have tried it if you ever considered necessary. The guidelines likewise worked like the easy way to comprehend other individuals have similar desire similar to my own to realize great deal more with regards to this issue. I think there are numerous more enjoyable sessions ahead for individuals who examine your blog post.

 • yeezy boost 350 v2
  Posted at 05:50h, 08 juli Svar

  I precisely desired to thank you very much again. I’m not certain what I would have made to happen without the entire solutions revealed by you on that question. Completely was the alarming condition in my view, but taking a look at this expert avenue you solved it took me to leap with fulfillment. Now i’m happy for the assistance and as well , wish you realize what a powerful job that you are providing teaching men and women through your webpage. More than likely you’ve never encountered all of us.

 • pandora bracelet
  Posted at 11:00h, 08 juli Svar

  Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily special opportunity to discover important secrets from this site. It really is very lovely plus jam-packed with a good time for me and my office colleagues to visit your site the equivalent of thrice in 7 days to find out the fresh issues you will have. And lastly, we are actually amazed concerning the exceptional information you give. Selected 1 tips in this post are undoubtedly the simplest we’ve had.

 • yeezy boost
  Posted at 15:50h, 08 juli Svar

  I want to express my passion for your generosity supporting all those that require help with in this question. Your personal dedication to getting the solution across came to be amazingly important and has usually empowered men and women just like me to get to their goals. Your invaluable help and advice entails so much to me and extremely more to my office colleagues. With thanks; from each one of us.

 • longchamp
  Posted at 19:19h, 08 juli Svar

  A lot of thanks for every one of your hard work on this site. Gloria delights in getting into investigations and it is obvious why. I hear all relating to the dynamic method you provide worthwhile thoughts by means of this web blog and invigorate participation from other individuals about this topic so our own princess is undoubtedly becoming educated a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. You have been performing a superb job.

 • nmd
  Posted at 22:12h, 08 juli Svar

  I want to show my passion for your generosity in support of individuals that absolutely need guidance on this one question. Your personal commitment to passing the message around ended up being rather significant and have all the time made people like me to realize their ambitions. Your own informative instruction indicates this much a person like me and still more to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us.

 • d rose shoes
  Posted at 22:28h, 08 juli Svar

  I and my buddies have been reviewing the best tactics on your website and so all of a sudden I had a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for them. The young men happened to be consequently glad to learn them and have in effect surely been enjoying them. Thank you for truly being really accommodating and also for selecting this form of outstanding resources millions of individuals are really needing to know about. My very own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 • balenciaga sneakers
  Posted at 01:39h, 09 juli Svar

  My wife and i were really joyous Peter could finish off his analysis via the precious recommendations he was given out of the web site. It is now and again perplexing just to possibly be giving away information that many others have been trying to sell. Therefore we know we have the writer to thank for this. The main explanations you have made, the easy site navigation, the friendships you make it easier to instill – it is all fabulous, and it’s really aiding our son in addition to us believe that that subject is brilliant, and that’s exceedingly important. Thank you for all the pieces!

 • yeezy boost
  Posted at 05:23h, 10 juli Svar

  I’m just writing to make you understand what a helpful experience my princess had reading your webblog. She figured out a wide variety of things, most notably how it is like to have an amazing coaching spirit to have a number of people clearly completely grasp chosen tortuous subject areas. You undoubtedly did more than our own expected results. Many thanks for giving the important, safe, educational and even unique guidance on that topic to Ethel.

 • Adidas NMD New Black Grey
  Posted at 19:31h, 14 juli Svar

  It’s best to take part in a contest for the most effective blogs on the web. I will advocate this site!

 • adidas nmd
  Posted at 21:09h, 14 juli Svar

  I really wanted to make a comment in order to appreciate you for the precious instructions you are sharing at this site. My extensive internet research has now been rewarded with sensible information to write about with my good friends. I ‘d claim that many of us site visitors actually are extremely endowed to exist in a magnificent place with many wonderful individuals with very helpful advice. I feel pretty privileged to have encountered your entire web pages and look forward to really more entertaining moments reading here. Thank you once again for all the details.

 • yeezy boost 350
  Posted at 01:43h, 19 juli Svar

  I intended to compose you one very little remark just to give thanks over again for your personal beautiful tips you have discussed on this website. This is unbelievably generous with people like you giving unreservedly exactly what many of us could have advertised for an e book in making some bucks for their own end, certainly since you might well have tried it in the event you decided. The inspiring ideas additionally acted to become a easy way to be sure that most people have similar interest really like mine to know great deal more with reference to this condition. I believe there are many more enjoyable occasions up front for individuals that scan through your blog.

 • michael kors
  Posted at 20:39h, 19 juli Svar

  I must show some thanks to this writer for rescuing me from such a scenario. After checking throughout the world wide web and meeting strategies which were not pleasant, I assumed my life was gone. Being alive minus the approaches to the problems you have fixed as a result of the website is a critical case, and the ones that could have badly damaged my entire career if I hadn’t encountered your web blog. That competence and kindness in taking care of all the things was priceless. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a stuff like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks a lot so much for your high quality and result oriented guide. I will not think twice to endorse your web page to anyone who should have guidance about this subject.

 • nike air huarache
  Posted at 16:55h, 20 juli Svar

  I enjoy you because of all of your efforts on this web site. Gloria take interest in carrying out investigations and it’s simple to grasp why. A lot of people notice all concerning the powerful mode you provide great thoughts via this website and as well as recommend participation from website visitors about this topic and our favorite daughter is always learning a lot. Enjoy the rest of the year. You’re the one performing a tremendous job.

Post A Comment